En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Nya initiativ för att främja lokal konst

Oman

Nya initiativ för att främja lokal konst


Muscat: Ett nytt ideellt konstinitiativ, som kallas Synergy konst, kommer att starta nästa vecka med målet att föra samman konstnärer för att inspirera varandra och utbyta kunskaper och erfarenheter.

Synergy konst, en skapelse av syriska konstnären Rasha Sawas, kommer att bli en plattform för konstnärer i Oman, både lokalt och i större sammanhang, att träffas en gång i månaden under hela 2014 för workshops och möjlighet att arbeta med sin konst tillsammans. Den kommer att arbeta under överinseende av den omanska Society for Fine Arts (OSFA) .

”Jag älskar konst och jag vill göra något för alla artister, omanska konstnärer och andra konstnärer som bor i Oman. Jag tycker att samverkan är bra för Oman . Vi kan ta erfarenheter från varandra”, säger Sawas, som är en målare, modedesigner och inredningsarkitekt, som har bott i Oman för två och ett halvt år.

Begreppet Synergy konst är att ha en ”gäststjärna”som för ett konstnärssamtal om sitt arbete och tekniker för en grupp på minst 30 konstnärer. Sedan kommer alla att arbeta tillsammans på sin egen konst under ett tema, till exempel vilda djur eller omanska arv, förklarade Louai Alasfahani, en gammal vän till Sawas, som hjälper henne att organisera projektet.

”Inspirationen är i konstnären: dina färger, dina penslar, din energi, ”konstaterade Alasfahani.

Två utställningar:

Introduktion av Synergy konst av en grupp av lokala konstnärer på OSFA, som brinner djupt för konsten, eventen kommer vara gratis, men deltagarna kan behöva ta med sig egna konstutrustning. Det kommer också att finnas två utställningar, en i juni och en i december, för att visa resultatet av seminarierna.

”Ett av de viktigaste målen är att få exponering för konstnärerna”, sade han och tillade att det skulle finnas på de sociala medierna och i lokala medier för att belysa projektet.

För konstnärer i Oman, kommer Synergy Konst initiativet som ett välkommet tillskott till den växande konstgemenskapen. Omanska målaren Tahira Fida, som planerar för att delta i händelserna, sade att konstnärer här behöver mer stöd, så att program som Synergy konst är idealiska för att främja konstnärer.

”Artister här är behov av något nytt. Ja, vi har gjort en hel del, men jag tror inte att vi har nått en punkt i Förenade Arabemiraten eller Kuwait. Vi är i behov av dessa projekt och människor som bidrar med tid och ansträngning för att göra något för omanska konstnärer”, sade hon.

Konstnär och professor i Fine Arts Education at SQU, Dr Fakhriya Al Yahyai, tillade att hon också ser fram emot att ha ett forum där konstnärer kan motivera varandra och dela sina tankar och idéer.

”Jag tycker det är en stor insamling för konstnärerna. Det är som en kreativitetssamling. När du sätter alla artisterna tillsammans, kommer det att vara till nytta för samhället”, säger Al Yahyai.

Den första Synergy Art evenemanget kommer att äga rum onsdagen den 29 januari, med start kl 09:00. Anwar Sonia, som kallas ”gudfader” av omanska konstnärer på grund av sin roll som en av grundarna av OSFA, är planerad att vara den första ”gäststjärna” konstnär.

Tutustu samanlaisiin

Blogimerkinnät