En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Jordanien skriver på ”COMMIT” initiativ för att stoppa våldet mot kvinnor

Jordania

Jordanien skriver på ”COMMIT” initiativ för att stoppa våldet mot kvinnor


 
AMMAN – För att få slut på våldet mot kvinnor gjordes arbetet för kvinnors rätt på torsdagen till en en nationell prioritet genom att genomföra lagstiftningsreformer och förbättra det rättsliga arbetet för att skydda och stärka kvinnors rättigheter. 
 
I närvaro av chefen för FNs jämställdhetsorgan UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, anslöt sig Jordanien till organisationens ”COMMIT” initiativ, som uppmanar ledarna i världen för att göra konkreta åtaganden för att stoppa våldet mot kvinnor och flickor, genom att upprätta en färdplan för framtiden.
 
Jordanien kommer att vidta särskilda åtgärder för att lösa problemet”, sade Asma Khader, generalsekreterare för jordanska nationella kommissionen för kvinnor (JNCW), efter undertecknandet av ett samförståndsavtal.
 
”Vi kommer att lägga fram en nationell strategi, genomföra lagstiftningsreformer för att förbättra juridiska och rättsliga reaktioner på våld mot kvinnor och förbättra tillgången till statistik om våld mot kvinnor”, tillade hon.
 
Kulturminister Lana Mamkegh undertecknade också memot på uppdrag av premiärminister Abdullah Ensour vid en ceremoni i närvaro av socialutvecklingsminister Reem Abu Hassan.
 
Med hennes fokus och besök i regionen, sa Mlambo-Ngcuka att hon ”berömde” Jordan för sitt ”engagemang” och för ”att ta steg framåt för att främja kvinnors rättigheter, ledarskap och politiskt deltagande i sina senaste lagstiftningsreformer”.
 
2012 års vallag har redan ökat antalet platser i underhuset reserverade för kvinnor under en särskild kvot till 15 från 12.
 
”Det nya avtalet kommer att bana vägen framåt för både Jordanien och UN Women att ytterligare öka sitt samarbete för att med hög prioritet hantera problem för kvinnornas ställning i landet”, sade UN Womens representant till Jordanien Giuseppe Belsito i en kommentar till avtalet.
 
”Vi kommer att arbeta tillsammans för kvinnors rättigheter, delaktighet och jämställdhet”, tillade han.
 
Mlambo-Ngcuka, före detta vice ordförande i Sydafrika, uppmanade regeringen att avskaffa den mycket diskuterade artikel 308 i strafflagen, som säger att om en våldtäktsman går med på att gifta sig med sitt offer, tas straffet bort.
 
”Det trauma som kvinnor drabbas av att vara offer för våld påverkar barnen genom att skapa en ny generation av förövare”, sade Mlambo-Ngcuka.
 
”När barn ser en av sina föräldrar missbrukas, kanske de tror att detta är något normalt”, varnade hon, och tillade att skydda och stärka kvinnors ställning är en berikande för hela världen.
 
”Ge kvinnorna makt, och du ger nationen makt, punkt. Har jag rätt eller har jag rätt”?
 
62 nationer världen över har hittills anslutit sig till UN Womens COMMIT program.
 
 
 
Mafraq - Jordanien resa

Mafraq – Jordanien resa

Tutustu samanlaisiin

Blogimerkinnät