En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Besök Döda havet innan det försvinner

Jordania

Besök Döda havet innan det försvinner


AMMAN – Döda havet angavs av Times Magazine som en av de 10 platser i världen som människor rekommenderas att besöka innan de försvinner.

I en färsk rapport sade tidningen att världen är fylld med häpnadsväckande sevärdheter, ”men snabba klimatförändringar hotar några av de mest spektakulära naturliga underverken”. De 10 platser som nämns är ”bara några av världens mest majestätiska platser som kan försvinna på bara några få decennier”.
 
Enligt rapporten, är det antika och salta Döda havet en plats för både historia och helande. Men i rapporten skriva att ”under de senaste 40 åren har sjön krympt med en tredjedel och sjunkit ca 24 meter”, och tillade att experter tror att det kan försvinna på bara 50 år.
 
Enligt Bahjat Odwan, ordförande i Jordan Geologists Association, är den enda lösningen för att rädda Döda havet från försvinnande en länk till Röda havet – Red Sea-Dead Sea Water Conveyance Project.
 
Detta megaprojekt, varav endast den första fasen kommer att kosta $ 900.000.000 enligt officiella beräkningar, har utformats för att ge Jordanien hjälp med en del av dess ökande vatten- och energibehov, medan det samtidigt förhindrar ytterligare krympning av Döda havet.
 
Döda havet som är den lägsta punkten på jorden, har krympt i årtionden, främst beroende på avledning av vatten från Jordanfloden till jordbruk och industriell användning i Israel samt minskade regnmängder under det senaste decenniet, enligt miljöaktivister.
 
Odwan berättade för Jordan Times via telefon att det finns andra miljörisker till följd av det krympande Döda havet.
 
Dessa inkluderar bildandet av sinkholes som är ett resultat av en reaktion mellan söt- och saltvatten på underjordisk nivå.
 
”Den friska grundvattnet börjar lösa upp salt och därmed skapa enorma sinkholes som vi inte kan fastställa storleken på och inte heller tidpunkten för deras uppkomst och detta är mycket farligt”, förklarade Odwan.
 
Att rädda detta naturliga under är ett måste innan det är förlorat, sade geologen.
 
Andra platser som anges av Times är Stora Barriärrevet i Australien, Venedig i Italien, Glacier National Park i Montana, Maldiverna, Seychellerna, Alperna, Magdalen Islands och Athabasca glaciären i Kanada och Alaska.
 
Läs om vår resa till Jordanien med Döda Havet.
 
 

Tutustu samanlaisiin

Blogimerkinnät