En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Amman Mideast talar ett steg för att bygga vidare på

Amman Mideast talar ett steg för att bygga vidare på


AMMAN – Hans Majestät kung Abdullah på tisdagen fört samtal med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas på ansträngningarna att återuppliva fredssamtal mellan palestinierna och israelerna .

Kungen underströk behovet av att skapa de rätta förutsättningarna för att åter få i gång fredssamtal som tar upp alla slutstatusfrågor och leda till upprättandet av en självständig och livskraftig palestinsk stat på 1967 års gränser med östra Jerusalem som huvudstad , sade en Royal Court uttalande .

Han sade att de möten som hölls mellan palestinska och israeliska tjänstemän i Amman är ett steg för att bygga vidare på och bör följas av andra möten för att övervinna hindren återupptagande av direkta förhandlingar som bygger på två stater formel .

De båda ledarna uttryckte sin iver att fortsätta samordning och samråd i frågor av gemensamt intresse .

Kungen sade att hans möte med president Barack Obama under hans kommande besök i USA kommer dels att fokusera på metoder för att stödja fredsansträngningarna .

Abbas uttryckte sin uppskattning av kungens försök att driva fredsprocessen framåt och för Jordaniens kontinuerligt stöd till det palestinska folket .

” Vi uppskattar kung Abdullahs initiativ till att stå värd för möten mellan palestinierna och israelerna , som hör till hans iver att stödja den palestinska myndigheten och rättigheterna för det palestinska folket . ”

Utrikesminister Nasser Judeh , Kungens Office direktör Imad Fakhoury , kungens rådgivare för media frågor Amjad Adaileh , palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat och palestinska ambassadören i Amman Ata Khairi deltog i mötet .

I anmärkningar efter mötet , Abbas uttryckte förhoppning om att fler möten mellan palestinier och israeler kommer att hållas den 26 januari , för att återgå till ” den rättsliga grund som gör det möjligt att återuppta förhandlingarna ” .

Abbas välkomnade någon möjlighet att Jordanien hjälper till att skapa för att driva fredsarbetet framåt , som , sade han , måste utnyttjas oavsett hur svaga utsikterna är .

På måndagen hölls palestinska och israeliska förhandlare ännu ett möte i Amman för att diskutera sätt att återuppliva förhandlingarna . UD talesman Mohammad Kayed sade diskussionerna var ” transparent ” .

Också på tisdagen diskuterade kung Abdullah den senaste utvecklingen i regionen med Tony Blair , representant för den internationella kvartetten för Mellanöstern .

Diskussionerna omfattade också fredsansträngningarna i ljuset av de möten som hölls mellan palestinska och israeliska tjänstemän i Amman förra veckan , enligt en Royal Court uttalande .

Kung Abdullah sade att det internationella samfundet måste öka ansträngningarna för att åter palestinierna och israelerna till förhandlingsbordet för att komma fram till en permanent och rättvis lösning som tar upp frågorna om slutlig status .

För hans del , Blair informerade kungen om kvartettens strävan att övervinna hindren för fredsprocessen i Mellanöstern .

Även i går , träffade Judeh med Blair och diskuterade den senaste utvecklingen i Mellanöstern och insatser inriktade på att åstadkomma fred . Judeh strök att upprättandet av en självständig stat är i bästa intresse för hela världen och ett riksintresse för Jordanien.

Tutustu samanlaisiin

Blogimerkinnät