Hej och tack än en gång för ett väl genomfört arrangemang. Här kommer vår reseberättelse.
Med vänlig hälsning
Eva och Roland
LÖRDAG 23/1
Checkar in hos Turkish Airlines och lyfter kl 12.30 något försenade. Landar i Istanbul efter dryga 3 timmar. Flygplatsen är delvis täckt av snö. Väntar nästan 3 timmar innan vi får borda nästa plan, en jättestor Airbus. Avgångshallen är ganska tråkig, få restauranger/barer. Landar i Delhi där vår chaufför Pyare Lal (Orientenresors representant) möter upp i mörka natten. Vi åker i en liten fräsch bil med vit överdragsklädsel och AC. Vi kör med varningsljus i den täta dimman/luftföroreningarna! Framme vid hotellet Lemmon tree ca 06.30 (Indisk tid, d v s +4,5 tim)
SÖNDAG 24/1
Det blev ingen vila på rummet, eftersom vi hämtades redan vid 9-tiden av dagens guide, S P Zingh, som var jätteduktig men pratade väldigt snabb engelska. Åkte bil i ett förskräckligt trafikkaos och fortsatte sedan med en cykelrickshawtur i Old Delhi. Såg bl a två män som gjorde sin morgontoalett vid trottoarkanten. Mycket trånga gränder och väldigt rörigt, stökigt och smutsigt med människor, djur, bilar och tuk-tuks överallt. Den förorenade luften känns påtaglig. Noterade elledningarna som liknade trasseltråd mellan husen. Alla människor som vi möter är snälla och hjälpsamma.
Åkte förbi India gate, vidare till Humayns trädgårdsgrav, världsarv, från 1500-talet. Denna byggnad har varit inspiration till bl a Taj Mahal. Vidare till Jami Masjid, Indiens största moské från 1656, som är byggd i sandsten och marmor. Det tog 6 år och krävde 5000 man att färdigställa moskeén. Där fick vi ta av oss skorna och sätta på oss kaftaner innan vi gick in. På vägen därifrån såg vi bl a kameler och elefanter promenerandes längs gatan. Åt lunch högt uppe i en restaurang i centrala Delhi. Besökte sedan Gandimuseét med dess grav och platsen där han blev skjuten den 30 jan 1948. Mycket intressant och sevärt! På kvällen tog vi taxi till en jättestor shoppingmall där vi råkade på några representanter från Sv Kunskapsskolan och de tipsade om en riktigt bra indisk chillirestaurang, där vi äter middag och stupar sen i säng.
MÅNDAG 25/1
Efter omelettfrukost möts vi av vår chaufför för färd till Agra 20 mil bort. Otroligt intensiv trafik med många olyckstillbud men inget händer oss, gudskelov! Vår chaufför verkar mycket skärpt. Stannar på en servering där en indiskt klädd flicka med far sjunger och dansar för en liten peng. Färden tog närmare 5 timmar, mycket intressant att skåda livet i Indien från bilfönstret. Checkar in på tjusiga hotellet Clarks Shiraz i Agra där vi möts av en ny Orient Travels representant. Efter lunch möts vi av en ny trevlig och duktig guide och vi körs till fantastiska Taj Mahal, som är ett världsarv. Det är ett mausoleum som uppfördes på 1600-talet av mogulkejsaren Shah Jahan över hans älskade favorithustru som dog i barnsäng efter sin 14:e förlossning. Taj Mahal lär vara världens vackraste byggnadsverk, prytt med 500 kilo guld. Det tog 12 år och 20000 man att färdigställa mausoleet. Det är byggt i vit marmor som transporterades över 30 mil av över 1000 elefanter. Vi och vår hjälpsamme guide tar många foton med bl a de oerhört vackra marmorblommorna med inläggningar i olika färger. Varje blomma, ca 5 cm består av mer än 60? bitar.
Fortsätter till Agra fort, eller röda fortet (världsarv) som det också kallas. Det är ännu ett exempel på mogulernas arkitektur. Fortet var kungasäte och ett starkt fäste för mogulernas rike under flera generationer och det stod klart 1573. Fortet omges av en djup vallgrav som en gång var fylld med vatten och krokodiler från floden Yamuna. Vi ser vackra valvgångar, salar, gårdar, fängelsehålor, stort harem och framför palatset finns en stor bassäng som brukade fyllas med rosenblad när kejsarinnan skulle bada. Ringblommor, krasse och andra välkända växter pryder upp de vackert anlagda gräsmattorna. Vi möts av trevliga, vänliga människor överallt. Körs åter till hotellet där vi beställer upp pizza och vårt och indiernas favoritöl, King Fisher, till rummet.
TISDAG 26/1
Efter frukost blir vi ombedda att delta i firandet av Republikens dag, som firas ute på hotellplanen av hotelledningen och dess personal samt militärer. Vi blir dekorerade med en brosch föreställande Indiens flagga. Kör sen i den vedervärdiga trafiken mot Ranthambore, 25 mil bort. Vi har nu vant oss vid trafiken och kan koppla av – det tar för mycket kraft att vara rädd! På vägen besöker vi den röda sandstensstaden Fatehpur Sikri) (världsarv) eller den övergivna staden. Den byggdes av en mogulkejsare på 1600-talet som huvudstad. Staden fick dock överges efter bara några år, eftersom vattnet i de lokala brunnarna sinade. Än i dag är staden i ungefär samma skick som när den övergavs för 300 år sedan. Staden är komplett med palats och moskeer, som när den byggdes var större än dåvarande London.
Vi åker därefter i ett agralt landskap mot Ranthambore nationalpark. Vi ser stora fält av vackert gula senapsodlingar. Ser massor av stenhuggerier som säljer olika trädgårdsprodukter efter vägen. Stannar och äter lunch. Passerar en fräsch stad som heter Dusa? Vägen var rätt bra hitintills, men efter det att vi svänger av blir vägen guppig och krokig med många kor och getter längs vägarna. Vanvettiga omkörningar, överlastade dekorerade lastbilar, mopeder, dromedarer med dragkärror, herdar med getter och får. Stor fattigdom och skräp överallt. Folk sitter efter vägarna och värmer sig med små eldar.
Äntligen framme, efter ca 7 timmars bilåkning, vid Ranthambore Regency, som är ett trevligt hotell med trevlig personal och fint poolområde. Pryds med blomsterkransar vid ankomsten. God buffémiddag serveras kl 19.30, med många kyckling- och vegorätter.
ONSDAG 27/1
Väckning 06.00 och avfärd till nationalparken för vår första safarirunda, en halv timme senare. Vi åker i en öppen jeep, det är rätt så kallt och vi får var sina filtar att svepa in oss i. Hämtade upp ytterligare 4 personer. Tyvärr såg vi ingen tiger men vi såg färska fotspår av den. Såg däremot en leopard på långt håll. Vi träffade på många andra jeepekipage och de hade lika otur. Vi såg många andra djur, bl a antiloper, krokodiler, apor, påfåglar (Indiens nationalfågel) ugglor och massor av andra fågelarter, gazeller, hjortar m m. I parken finns tre sjöar, sylvassa bergspass och klippfyllda dalgångar. Vi ser ett mycket vackert gammalt jaktslott vid en sjö, där drottning Elisabeth lär ha skjutit 8 tigrar?!
Åter på hotellet vid 11-tiden då vi får en god lunch. Går utanför hotellområdet och i dess omedelbara närhet ser vi grisar, kossor, getter, kamel- och hästekipage, lastbilar, överfyllda bussar och massor av människor i färggranna indiska kläder. Solar sen en stund vid polen.
Ännu en 3-timmars safarirunda (i ett annat område) kl 14.30, såg inte heller denna gång någon tiger. På vägen dit mötte vi massor av finklädda indier på väg till fots för en bönestund i ett tempel högt upp på ett berg.
TORSDAG 28/1
Avfärd vid 9-tiden med vår duktiga, men tystlåtne chaufför mot Jaipur, 185 km bort eller ca 4 timmar. Relativt fin väg i en jordbruksbygd. Senapsfält, traktorer och kossor. Vi ser många skolbarn i sina blå/vita uniformer längs vägen. Kaffepaus på ett ”hak” med gott kaffe, Man diskar våra muggar i ett handfat utomhus. Kommer till Jaipur vid 13-tiden. Checkar återigen in på ett Lemmon tree hotell. Fint rum med glasvägg mot badrummet!! God mat. Solar lite under eftermiddagen på hotellets tak, skönt! Vilda apor klättrar längs väggarna och duvor dricker av poolvattnet. Tar en promenad runt hotellet i smuts och elände. Köper öl i ett ”hål i väggen” men det är inte helt lätt att gå över gatorna.
FREDAG 29/1
Efter frukost möter vår nye guide, Viwie oss, han pratar lättförståelig engelska. Vi gör en stadsrundtur i gamla staden med vår chaufför. Gamla Jaipur är ett gytter av basarer, historiska palats och sevärdheter. Staden kallas ofta den rosa staden eftersom de mest iögonfallande byggnaderna är rosafärgade. Jaipur anlades på 1600-talet, en fantastisk stad med raka vinkelräta gator som är jättebreda och med trottoarer och massor, 1000-tals, pyttesmå sandstensfärgade inbyggda affärer och verkstäder. Här lever det traditionella sida vid sida med det moderna, turbanklädda gamla män trängs med ungdomar i jeans. Stannar och tittar på Hava Mahal eller Vindarnas palats, som uppfördes 1799 av en maharadja för att hans beslöjade haremskvinnor skulle kunna betrakta gatulivet nedanför, utan att själv bli sedda. Den utsirade rosa fasaden har massor av fönster och burspråk och är endast ett rum djupt och fem våningar högt.
Kommer till Amberfortet, också det ett världsarv, från 1600-talet, där vi får borda en elefant för en 20 minuters skakig färd upp till själva fortet. Fortet ligger högt upp och är omgärdat av 15 km? höga murar och har en vacker utsikt över en sjö. Här finns massor av gårdar och salar med fantastiska väggmålningar med ädla stenar och spegelinläggningar i väggarna. Vi ser även en skimrande port i tre våningar och tjusiga kupoler pryder alla hörn. I en sal, Somhees Mahal, reflekteras lågan från ett enda ljus i de pyttesmå speglarna och förvandlar taket till en stjärnhimmel.
Åker vidare till City Palace, där Jaipurs nuvarande kung (Indien består av 29 olika delstater – vissa med monarki) bor med sin familj, tjusigt slott med omgivande komplex av fina trädgårdar och innergårdar. Besöker även Palace Museum som har samlingar med sällsynta handskrifter, kungadräkter och miniatyrmålningar, m m. Promenerar vidare till det intilliggande Jantar Mantar (världsarv) eller Astronomiska observatoriet från 1726. Det är en samling jättestora ”modernistiska” stenblock av olika format som bl a kan ange exakt tid med 3 sekunders fel. Det lär finnas fem liknande observatorier i Indien men detta är störst, även störst i världen. Fortsätter till ett textil- och hantverkshus där vi får se hur tillverkning av mattor går till. Besöker även en smyckeindustri där vi ser hur man slipar allehanda ädelstenar. Jaipur är centrum i Indien för hantverk och smycketillverkning. Promenerar längs marknadsstånden. På återvägen tittar vi på Jal Mahal som var ett sommarslott och ligger på en pytteliten ö i Sagarsjön– tjusigt! Åter vid hotellet är vi jättetrötta men packar om allt bagage eftersom vi ska flyga inrikes i morgonbitti och bara får ha 15 kg i resväskorna (inrikes)!
LÖRDAG 30/1
Vår chaufför hämtar vid 10.30 för transport till flygfältet f v b till Varanasi. Säger adjö till vår chaufför som vi haft i en vecka och möter ännu en Orient Travels representant som checkar in oss på flyget. Bordar så småningom ett mindre plan från Jet Airways som ska ta oss till Delhi där vi får vänta i en tjusig terminalbyggnad. Anländer äntligen till Varanasi där en ny Orient Travels representant ”tar hand om oss” samt en ny chaufför. Checkar in på hotel Amayaa där vi får vita skarfs som välkomstpresent från Orient Travel. Amayaa är ett vackert hotell men det ligger så till att det var mycket musik och fest utanför. Varanasi ligger vid den heliga floden och är den heligaste staden i Indien för hinduer, med en 3000-årig andlig och religiös tradition. Det är hinduistguden ”Shivas stad”.
SÖNDAG 31/1
Hämtas av ännu en trevlig guide som heter Indrajeet Kumar före gryningen (kl 06.00) för en roddtur på den heliga floden Ganges. Varanasi präglas av de ca 90 badtrapporna som sträcker sig längs ett 6 km långt område efter Ganges västra strand. Badtrapporna kantas av tempel och helgedomar. Vid soluppgången får vi bevittna hur hinduiska pilgrimer kommer till floden för att bada och tvätta bort sina synder eller hälla ut askan av sina förfäder i floden. Det är mycket rörande att se dessa religiösa och rituella handlingar. Vi ser också hur man tvättar massor av lakan för hand i floden och hänger upp dem på badtrapporna, många innevånare utövar yoga, offrar blommor och rökelse till floden. Därefter en kort promenad i Varanasis trånga gränder, där vi får väja för kossor, smuts och hundar m m. Vi ser massor av små privata hindutempel invid husen och många vedupplag för likbränning
Åker tillbaka till hotellet för frukost. Hämtas igen för en stadsrundtur i Varanasi. Börjar med att titta på Kashi-Vishwanatemplet som är ägnad den buddistiska guden Shiva och är täckt med över 700 kilo guld på sina kupoler. Besöker sedan parken Sarnath, 13 km utanför Varanasi, dit Budda kom år 528 före Kristus för att ge sin första predikan. Sarnath är lika heligt för buddisterna som Varanasi för hinduerna. Vi ser massor av orangeklädda buddistmunkar som vallfärdat hit. Det finns flera mindre kloster och tempel i området. Den största sevärdheten är kanske Dhamekstupan från 400-talet där Budda lär ha predikat. Vi ser lämningar av hur muslimer förstört massor av byggnader på området. Efter återkomsten till hotellet tar vi en kort åktur med en ”tuk-tuk” runt kvarteret, gullig ung förare som vill köra oss även i morgon. Sedan solar Eva vid poolen en timme.
Kl 18.00 blir det åter en kvällsfärd ner till Ganges. Vi får åka cykelrickshaw i ca 5 km eftersom det inte är möjligt att köra bil i den intensiva trafiken. Nu får vi beskåda ritualerna med hinduernas likbränning. Vi åker återigen roddbåt i skymningen och tittar på hur man sänker liken, som ligger insvepta på en bår, i Ganges heliga vatten. Massor av ljus och lotusblommor flyter omkring på vattnet. Efter det att liken brännts upp på bål samlas askan ihop av ”vaktmästarna”, vi ser hur de står i askvatten upp till magen och vaskar aska i nätsilar i förhoppning om att hitta guldrester från örringar, tänder, e t c !! Det är en mycket märklig, mäktig känsla av att bevittna dessa ritualer och efterspel!! Sedan får vi ta plats längst upp på en trappavsats, längs Ganges, för att se nå´t slags begravningsritual där man spelar och har vackra ljusspel. Konstigt nog känner vi ingen dålig eller kvalmig lukt här.
Åter med cykelrickshaw i mörkret och vansinnig trafik till vår chaufför som tar oss i bil sista biten till hotellet. Där väntar en överraskning, det ska bli bröllop på hotellet, som därför klätts med massor av ljusgirlanger, och blomsterportaler. Vi ser ett otroligt stiligt hästekipage vari det sitter en ung vacker brudgum i en silvervagn klädd med massor av blommor. Det är fest och alla gäster är klädda i vackra indiska kläder, de dansar och sjunger runt ekipaget – en härlig syn! Dessutom sprakar det av fyrverkerier runt hotellet till långt in på natten.
MÅNDAG 1/2
Vi åker ännu en tuk-tuk tur med ”gårdagens yngling” som väntar punktligt på oss kl 10.00 utanför hotellet. Besöker ett väveri och sedan ett museiliknande textilförsäljningsställe beläget i ett gammalt palats. Därefter tar vi chansen och solar en timme innan det är dags att checka ut från hotellet och ta farväl av Indien och Varanasi. Det blir transfer till flygplatsen för att flyga till Nepals huvudstad Katmandu, via Delhi kl 13.00. Får vänta i ca 4 tim tills flyget går till Katmandu i Nepal dit vi kommer fram kl 11 på kvällen, får dessutom vänta jättelänge på vårt bagage. Blir mötta av, som vanligt, trevlig chaufför och Orient Travels representant vid flygplatsen. I säng vid kl 24.00 – rätt så trötta efter en jättetrist och ”onödig” dag.
Nepal råkade ut för en Jordbävning (7,8 på richterskalan) den 24 april 2015 då ca 2.500 människor dog och ca 14.000 blev skadade. Jordbävningens centrum var drygt 10 mil från Katmandu och kändes lång väg. Tyvärr har denna händelse påverkat turismen i hög grad, i detta mycket fattiga land.
TISDAG 2/2
Vaknar på hotell Himalaya, som säkert varit ett mycket tjusigt hotell en gång, riktigt fint nu också. Det växer bl a gula citroner/meloner? utanför vårt fönster. Äter en jättefin frukost med bacon, äggröra m m. Vi blir mötta i receptionen vid 10-tiden av en duktig, trivsam guide, Gyanendra Rajbhandari. Åker mot Nagarkort på en mycket slingrande trasig väg upp mot toppen som ligger ca 2175 m ö h och 32 km öst om Katmandu. På vägen upp har vi en hänförande utsikt över Katmandudalen. Man odlar i terrasser längs bergsformationerna, det är mycket vackert och ser välordnat ut. Tyvärr är det dimmigt när vi kommer upp så vi skönjer bara Himalaya i horisonten. Vi fikar på en vacker hotellterass med nästan 360*utsikt. Husen längs sluttningarna ser ut att kunna störta ner närsomhelst om det kommer minsta lilla jordskalv. Man håller på att laga vägen och vi ser hur vägen repareras ”för hand” med hacka och skottkärror – primitivt och tungt!
Vi fortsätter till Bhaktapur som är ett av UNESCOs världsarv, även kallad City of Culture. Det är landets mest berömda historiska kungliga stad med otaliga fantastiska palats, tempel och monument. Bhaktapur city är som ett stort öppet levande museum. Här bor och lever folk och verkar ha det rätt så bra. Här finns många små affärer och ”hål i väggen”. Vi besöker fyra kända torg; Durbar,-Duttatraya,-Taumandi,- och slutligen Pottery Square. På torgen står jättelika pagoder och på Taunmandi torg finns Nyatapola hindu-templet, från 1700-talet, som är landets största pagod i fem våningar med jättestora stenfigurer i trappan upp. Vid Durbar Square ser vi bl a rester av Golden Gate som förstördes i fjolårets jordbävning, Big Bell, Siddhi Laxmi templet, Shiva Templet och det gamla kungliga residenset. Vi äter lunch några våningar upp i en restaurang och därifrån ser vi hur många gamla hus delvis eller helt har raserats av jordbävningen.
När vi kommer närmare Katmandu ser vi 1000-tals bussar uppställda efter vägarna p g a att Indien stoppat oljeexporten till Nepal. Åter vid hotellet vid 17.00.
Blir hämtade en timme senare för en färd till middag med nepalesisk uppvisningsdans. Vi blir målade i pannan med röd färg, får varsin välkomstdrink i pyttesmå lertallrikar. Tyvärr är det väldigt lite folk här, men jättegod nepalesisk mat (bl a små kroppkakor) och dryck samt trevlig personal. Turismen har avstannat i Nepal p g a fjolårets jordbävning.
ONSDAG 3/2
Väckning kl 05.00 Checkout med fin frukostlåda från hotellet, sen åker vi till flygplatsen för att borda Mountain Flight för en tur runt Himalaya. Vår guide och chaufför väntar i bilen med vårt bagage. Tråkig liten avgångshall. Tyvärr är första flygturen kl 07 inställd p g a dimma. Likaså den andra kl 08. Men tredje gången gillt, kl 09 – fick vi gå ombord på Buddha Airs lilla flygplan tillsammans med ca 20 medpassagerare. Vi får var sin fönsterplats, spänner fast oss – men då kom det några flygplatspersonal och sa att R o E måste kliva av eftersom vi troligtvis inte skulle hinna med anslutningsflyget mot Istanbul för vidarebefordran till Sthlm. Jättetråkigt när vi var så nära att få uppleva denna häftiga tur. Blev sen skjutsade den lilla biten till avgångshallen där vi tar farväl av guide och chaufför.
Bordar så småningom Turkish Airlines-planet till Istanbul. Hyfsad mat ombord. Flygplatsen i Istanbul är nu bekant för oss, vi får vänta i dryga 3 timmar tills vi får flyga den sista delsträckan hem till Sthlm-Arlanda där vi landar 23.55.
Vi har upplevt en fantastiskt intressant och trevlig resa i högt tempo och utan missöden (förutom Himalaya och tigern) och mött många fina snälla människor. Jättebra arrangemang i alla delar, förutom de långa väntetiderna på flygplatserna (vilket vi visste om före resan). Orient Travel och deras samarbetspartner kan verkligen rekommenderas.
/ Eva o Roland